Aan het Voedingscentrum

Delft, 12 juni 2011

 

Geachte mevrouw, geachte heer,

Ik heb een appeltje te schillen met het alomtegenwoordige advies om per dag twee stuks fruit te eten, want volgens mij wordt ons knollen voor citroenen verkocht met dit aforisme. Een rode bes is immers geen watermeloen. Je kunt niet alle fruit gelijk behandelen; dat is appels met peren vergelijken.

Bovendien is het mij niet altijd even duidelijk wat fruit is, en wat niet. De tomaat, bijvoorbeeld, is in botanisch opzicht een vrucht, maar in de Verenigde Staten wettelijk een groente (Nix v. Hedden, 149 U.S. 304 (1893)). En ook de status van de courgette, de rabarber en de appelmoes is discutabel. Zelf hanteer ik voor het gemak de volgende vuistregel: als er yokidrink van gemaakt wordt is het fruit, en anders telt het mee met de twee ons groente.

Maar misschien moet ik gewoon gaan met die banaan; uiteindelijk is fruit best te pruimen, en wie weet voel ik me wel minder appelig als ik wat vaker door die zure appel heenbijt.

Ik kijk uit naar een vruchtbare dialoog, die toch zo node gemist wordt in deze met EHEC besmette komkommertijd.

 

Met vriendelijke groet,
ir. T.J. Ouwens

 

Reactie van het Voedingscentrum

Categorie: ,

Bijgewerkt:

Opmerkingen:

Geen opmerkingen