Aan Onze Taal, rubriek Taalergernissen

Al jaren begint mijn talenknobbel ondraaglijk te jeuken bij het zien van juwelenwinkeltjes waarop het predicaat "byoux" prijkt. Het zijn vaak kleine, groezelige winkeltjes; niet de bijouteries met cachet. Kennelijk zijn er mensen die menen dat ook in het Frans de lange y inwisselbaar is voor de Griekse ij.

Maar onlangs zag ik een A4'tje op het prikbord in mijn flatgebouw dat reclame maakte voor zelfgemaakte sieraden, waar de b boven de y was geplaatst, als volgt:

    b
    you

Oftewel: "By you". En mijn talenknobbel barstte. Engels!? (En waar is de x heen?)

Het is nog maar één beklemmend korte stap verwijderd van een gebiedende wijs: "buy, you!"

 

 

Geplaatst in Onze Taal!

Categorie: ,

Bijgewerkt:

Opmerkingen:

Jill Pisters
12-10-2009
Helemaal mee Eens! Of moet ik inmiddels schrijven 'Eenz'? Wat te denken van 'Selexyz', ik verlang terug naar 'Scheltema'!