Brieven

Aan de ANWB

door Jan, op , in Brieven


Geachte mevrouw, geachte heer,

Onlangs nam ik, bij hoge uitzondering, de auto naar het werk. Geleend van mijn tante. En zul je net zien, krijg ik panne onderweg. Balen. Snel mijn tante gebeld voor het telefoonnummer van de wegenwacht en haar ANWB-lidmaatschapsnummer; geen probleem.
Wel probleem: aan de telefoon werd mij medegedeeld dat het lidmaatschap persoons-, en niet autogebonden is. Of ik even €233 wilde lappen om ter plekke lid te worden. En of ik daarna mijn toestemming wilde herhalen, opdat een geluidsopname kon worden gemaakt voor het nageslacht en/of een eventuele rechtsgang.

Laat me dat bedrag overigens nog eens herhalen: tweehonderddrieëndertig euro.

Op zo'n moment, in de berm van een snelweg zonder vangrail vlak na de spits wanneer de auto's weer harder gaan rijden, denk je maar aan één ding: zo snel mogelijk hier weg. Dus je gaat akkoord. Terwijl er zo veel alternatieven zijn:

  • Route Mobiel;
  • Familieleden met een auto en een sleepkabel;
  • De garage waar de auto gekocht is (bleek achteraf ook bereid te zijn geweest me te komen halen);
  • Simpelweg liegen aan de telefoon en doen alsof ik mijn tante was (en hopen dat niemand mijn geslacht controleert).

Maar laat ik hier verder geen woorden aan vuil maken. Hoewel ik het een absurd bedrag vind, kan ik begrip opbrengen voor het hogere tarief langs de weg. U heeft immers ook een boterham (met kaviaarspread) te verdienen.
Maar voor dat geld verwacht je wel service. Althans, ik wel. En niet een sleepwagen die mij niet mag wegslepen omdat hij dan in de problemen zou komen met het hoofdkantoor. Ik verzin het niet.
Hij kwam vanuit Eindhoven; ik stond bij Moergestel. Mij wegslepen zou hem naar Tilburg brengen (wat natuurlijk dé bestaansreden voor de A58 is, maar dat terzijde), en dat mocht niet, want dan zou de afstand tot zijn standplaats te groot worden, en zou de GPS-tracker in zijn wagen alarm slaan.

Het zal u deugd doen te vernemen dat de goede man toch niet helemaal voor niets was gekomen: hij heeft nog even kunnen helpen met het aanduwen van de auto toen zijn (hulpvaardigere en eerder gearriveerde) collega en ik hem probeerden te keren.

Ik heb even overwogen om in deze brief gelijk demonstratief mijn lidmaatschap op te zeggen, maar veiligheidshalve doe ik dat toch maar niet. Ik mag dan niet in het bezit zijn van een auto -- als ik één keer per maand achter het stuur zit is het veel -- maar een zekere mate van opportunisme kan mij niet ontzegd worden. Desalniettemin wilde ik via deze weg graag even mijn onvrede uiten.

Tot slot nog een overweging uit de wereld van het openbaar vervoer: als de trein panne heeft, krijg je juist geld terúg. (Toegegeven, die analogie gaat op alle mogelijke manieren scheef, maar ze stemt wel tot nadenken.)

Met vriendelijke groet,
ir. T.J. Ouwens


Aan UPC

door Ralf, op , in Brieven


Geachte mevrouw, heer,

Onlangs ontving ik van u de folder UPC in uw nieuwe huis, die mij hartelijk feliciteerde met mijn verhuizing en mij overladen van enthousiasme probeerde aan te sporen de diensten van UPC in mijn nieuwe huis binnen te halen.

Ik heb het niet zo op dit soort foldertjes, om u de waarheid te zeggen. Dit exemplaar telt twaalf pagina's, meet 30 bij 21 centimeter en is in kleur gedrukt, maar bevat niet meer informatie dan in een brief van een half A4'tje zou kunnen staan. En met steeds links een grote foto en rechts een weinigzeggend tekstje in grote letters en zachte kleuren, met zo kort mogelijke zinnen en overbodig gehighlighte woorden, ontstaat al gauw het beeld van een kleuterjuf die met uw foldertje in de hand in mijn oren schreeuwt hoe heerlijk het leven wel niet is met draadloos internet op een flatscreen.

Neem nou pagina 1:

Gewoon voor iedereen -- In een wereld waarin technologische veranderingen elkaar in hoog tempo opvolgen, zorgt UPC ervoor dat u hier optimaal plezier van heeft. We bieden u onze geavanceerde diensten zo eenvoudig en toegankelijk aan dat u daar verder niet bij na hoeft te denken. Laat u zich gewoon verrassen door alle mogelijkheden en geniet. Nu en in de toekomst!

Wie deze tekst nog te veel moeite vindt, kan volstaan met het scannen van de woorden “gewoon voor iedereen”, “optimaal plezier”, “eenvoudig”, “toegankelijk” en “nu en in de toekomst”. Sterker nog, het is beter om de tekst helemaal niet te lezen, omdat in de tweede zin het accent noch op “eenvoudig”, noch op “toegankelijk” ligt, maar op “zo”. En dan nog dat kopje. Gewoon voor iedereen. Hoezo “gewoon” voor iedereen? Zijn er soms ongewone concurrenten die niet voor iedereen zijn? Bovendien bevat uw boekje alleen foto's van dertigers met kleine kinderen, een vrij beperkte opvatting van het begrip iedereen.

Nee, als we bovenstaand tekstje goed lezen, zegt u het gewoon onomwonden: u bent er ook voor mensen die geen zin hebben om na te denken.

Vertelt u mijn eens: levert zo'n kleuterstrategie echt extra klanten op?

Met vriendelijke groet,

Ralf Pisters


Aan het Voedingscentrum

door Jan, op , in Brieven


Delft, 12 juni 2011

 

Geachte mevrouw, geachte heer,

Ik heb een appeltje te schillen met het alomtegenwoordige advies om per dag twee stuks fruit te eten, want volgens mij wordt ons knollen voor citroenen verkocht met dit aforisme. Een rode bes is immers geen watermeloen. Je kunt niet alle fruit gelijk behandelen; dat is appels met peren vergelijken.

Bovendien is het mij niet altijd even duidelijk wat fruit is, en wat niet. De tomaat, bijvoorbeeld, is in botanisch opzicht een vrucht, maar in de Verenigde Staten wettelijk een groente (Nix v. Hedden, 149 U.S. 304 (1893)). En ook de status van de courgette, de rabarber en de appelmoes is discutabel. Zelf hanteer ik voor het gemak de volgende vuistregel: als er yokidrink van gemaakt wordt is het fruit, en anders telt het mee met de twee ons groente.

Maar misschien moet ik gewoon gaan met die banaan; uiteindelijk is fruit best te pruimen, en wie weet voel ik me wel minder appelig als ik wat vaker door die zure appel heenbijt.

Ik kijk uit naar een vruchtbare dialoog, die toch zo node gemist wordt in deze met EHEC besmette komkommertijd.

 

Met vriendelijke groet,
ir. T.J. Ouwens

 

Reactie van het Voedingscentrum


Aan No Hair Ontharingsstudio’s

door Jan, op , in Brieven


Haar haar

Geachte mevrouw, geachte heer,

Laatst zag ik uw reclameposter hangen in Breda. Het was een grote foto van een mooie vrouw met een prachtige dos blond haar. Mijn eerste reactie was: "Neeeeeee scheer die arme vrouw alstublieft haar mooie haar niet af!" (En ontneemt u haar ook haar wenkbrauwen en haar wimpers niet!)

Ik kan alleen maar hopen dat u haar geen behandelingen aanpraat die ze niet nodig heeft. Ik zou in ieder geval twee keer nadenken voordat ik bij u naar binnen liep, en dat terwijl ik over meer dan genoeg haar beschik op plaatsen waar niemand het zou missen.

Met vriendelijke groet,

ir. T.J. Ouwens


Ingezonden brief: Aan PowNed

door admin, op , in Ingezonden brieven


Gastbrief

Van:ir. H. Maassen
Aan:info@powned.tv
Datum:19 April 2011 22:38
Onderwerp:Starcraft is het nieuwe poker

Althans, dat hoorde ik laatst in een podcast.

Ik zag uw leader voor het programma Hard Gras. Of Eerlijk Gras (Hemels Gras?). Ik weet nog wat ik dacht. Ik dacht: "Goh, een programma over voetbal. Dat miste ik in het publieke bestel."

Ik dacht dit sarcastisch. Voetbal interesseert me niet. Er zijn mijns inziens genoeg voetbalprogramma's. Ik wilde u daarom een klaagbrief sturen. Dit is wat er overbleef van die brief.

Ziet u, halverwege mijn tirade herinnerde ik me uw schrijven van 3 december jongstleden: "Het hele idee van een publieke omroep is dat de leden mede helpen de koers te bepalen, maar vooralsnog lijkt dat u (mij dus, red.) geen ene pepernoot te interesseren".

Daarom draag ik graag een alternatief aan: Starcraft. Ik zou weleens Starcraft op tv willen zien.

Nu denkt u wellicht: "Starcaft? Wil iemand daar naar kijken dan?" En dat is een legitieme vraag. We kennen natuurlijk allemaal de status van Starcraft in Korea. Koreanen willen er wel naar kijken. Misschien is dat goed voor uw minderhedenquota? Maar ook in de Verenigde Staten begint Starcraft op te komen. Het wordt daar het nieuwe poker genoemd, hoorde ik.

Ik herinner me nog dat er vroeger geen poker op tv was. Toen dacht ik ook: "Poker, dat zou ik wel eens op tv willen zien." We weten allemaal hoe dat gegaan is. Als The Secret bestaat, laat dan mijn pokerwens een waarschuwing zijn. Wanneer ik tegenwoordig poker op de buis zie dan kan ik niet snel genoeg wegzappen. Ik zou wel eens een potje Starcraft weg willen zappen.

Misschien als we een serieuze Nederlandse speler hebben, dat de populariteit dan oppikt. Een soort Barney van de Starcraft. Ik weet niet in hoeverre dit in de lijn der mogelijkheden ligt, maar als u nu alvast begint met uitzenden dan bent u er te zijner tijd wel als eerste bij.

U zou de mening toebedeeld kunnen zijn dat Starcraft als onderwerp wat beperkt is. Ik begrijp waarom u dit denkt maar u hebt het mis. Toch zal ik, in het kader van de constructieve kritiek, op dit punt toegeven. Er is namelijk nog een ander en gerelateerd gemis op de Nederlandse televisie: een fatsoenlijk gamingprogramma. We worden elk van ons binnenkort 30 en er is nog steeds niemand die een beetje serieus over onze favoriete hobby praat. Heeft u wel eens een van de (zeldzame) gamegerelateerde onderwerpen in DWDD gezien? Tenenkrommend.

Ik zou wel eens vier mannen saai over een game willen horen praten in plaats van een voetbalwedstrijd. Liefst Starcraft. Maar goed, dat punt hebben we nu wel gehad.

Het internet leert ons dat het goed mogelijk is om onderhoudend materiaal te produceren over dit onderwerp. Ik zal ter illustratie enkele websites aanhalen. Misschien kent u ze al. In volgorde van lengte:

http://www.giantbomb.com/quick-look-throwback-multimedia-celebrity-poker/17-3586/
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/4-BioShock
http://www.weebls-stuff.com/toons/8+Bit+Pwny+Club+ep.1/
http://www.penny-arcade.com/patv/ledo-and-ix/
http://www.youtube.com/watch?v=sIb8JdoWF00
http://www.youtube.com/watch?v=7YreEwtV7D0
http://www.collegehumor.com/bleepbloop
http://area5.tv/watch/co-op-0401.html
http://mega64.com/2011/04/06/limbo/

U ziet, aan voorbeelden geen gebrek. Daarbij ben ik als pownedlid, fanatiek gamer en kritisch tv-kijker uiteraard bereid om u in dezen van kundig advies te voorzien.

Hopende u hiermee geïnspireerd te hebben, verblijf ik,
ir. H. Maassen